Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κερδισμένοι και χαμένοι


Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Καταρχήν, η νίκη της Ν.Δ. υπό τις συνθήκες που επιτεύχθηκε δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μέσα σε 40 ημέρες, η συντηρητική παράταξη κατάφερε να ανασυνταχθεί και από το 18,85% της 6ης Μαΐου να εκτοξευτεί στο 29,66%, κατακτώντας 129 έδρες στη Βουλή. Εξίσου θεαματική υπήρξε και η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ που από το 16,78% έφτασε στο 26,89% καταρρίπτοντας ακόμα και κείνο το θρυλικό 25% της ΕΔΑ του 1958 και κατακτώντας 71 έδρες στη Βουλή. Με άλλα λόγια, ο διπολισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε και οδήγησε τους δύο πρωταγωνιστές αθροιστικά σε ένα ποσοστό που άγγιξε το 60%. Προεκλογικά, έγινε λόγος για «καρικατούρα δικομματισμού» από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά η ουσία είναι ότι το δίπολο λειτούργησε έστω και σαφώς εξασθενημένο σε σχέση με τα δεδομένα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματισμού.


Πέρα από τους δυο πρώτους, πολλοί έχουν λόγους να πανηγυρίζουν. Στο ΠΑΣΟΚ γιατί ναι μεν κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό, αλλά αυτές τις 40 μέρες που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές κατάφεραν να κρατήσουν αυτό το 12,28%, διαψεύδοντας σαφώς πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν γύρω στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αλλά επίσης έδειξαν αξιόλογη αντοχή στη δοκιμασία των δυο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Δικαιολογημένη ικανοποίηση κυριαρχεί στις τάξεις της «Χρυσής Αυγής» που διατήρησε τις δυνάμεις της, άρα έχει ρίζες στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στη «Δημοκρατική Αριστερά» που απεδείχθη χαλκέντερη. Η επαύξηση του ποσοστού που είχε λάβει στις 6 Μαϊου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλκυε σαν μαγνήτης τις αριστερές ψήφους με τον αέρα του νικητή είναι ο καλύτερος οιωνός για τη συνέχεια.


Στον αντίποδα, στους χαμένους της αναμέτρησης ξεχωρίζει το ΚΚΕ, που όχι μόνο απώλεσε την πρώτη θέση στον χώρο της Αριστεράς, αλλά κατρακύλησε στο 4,5% αποκτώντας πλέον υπαρξιακές αγωνίες. Η εμμονή του Περισσού στη σταθερότητα μέχρι ακινησίας σε θέσεις και πρόσωπα καταδικάστηκε από τους ψηφοφόρους του. Εξίσου κακό ήταν το αποτέλεσμα για τους «Οικολόγους-Πράσινους» και τη «Δημιουργία Ξανά». Το πολωμένο κλίμα της δεύτερης αναμέτρησης και η κόπωση του εκλογικού σώματος τους συμπίεσε ασφυκτικά σε ποσοστά δραματικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαϊου.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου