Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σχέδιο Μάρσαλ


Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση συνεργασίας, που οσονούπω συγκροτείται, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Η αποστολή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Τα κοράκια των Βρυξελλών που εμφορούνται από έναν οικονομικό φονταμενταλισμό, που απειλεί την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μένουν πιστά στον δογματισμό τους περί την αλήθεια των ξεσαλωμένων αγορών και της άτεγκτης δημοσιονομικής πειθαρχίας την ώρα που οι αντοχές της κοινωνίας είναι εξαντλημένες. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα χαράτσια και τις νέες φορολογικές δηλώσεις, ενώ οι όποιες καβάντζες υπήρχαν εξαντλήθηκαν προ πολλού.

Τα αποθεματικά των ταμείων κουρσεύτηκαν με τρόπο μαφιόζικο από την Πολιτεία, με την περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού οργανισμού των δημοσιογράφων, να είναι ενδεικτική: Εν αγνοία των δημοσιογράφων η Τράπεζα της Ελλάδος λήστεψε από τα αποθεματικά του ταμείου 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι μικρομεσαίοι φτώχυναν. Τα λουκέτα είναι στο συρτάρι όσων επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμα κλείσει ώστε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν. Χιλιάδες άνθρωποι προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων, πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας μια ευκαιρία για να επιβιώσουν σαν άνθρωποι και πολλοί είναι αυτοί που τον χειμώνα που έρχεται δεν θα έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη.

Σε τούτη την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν αρκεί μια καλή κυβέρνηση, που για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά να λειτουργεί με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Δεν αρκεί ούτε η ύπαρξη σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, ούτε η πιστή του εφαρμογή από τους καλύτερους. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους ευρωπαίους για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ για την ανάταξη της χώρας. Ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας υπάρχει αν δεν πέσει ρευστό στην αγορά. Μια καλή πρόταση είναι αυτή που διατύπωσε εδώ και μήνες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ένα ποσό της τάξεως των 20 περίπου δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου