Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Για μια βιντεοκάμερα

Συνέβη χθες στις 5 τα ξημερώματα λίγα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Τον σκότωσαν για να του πάρουν τη βιντεοκάμερα με την οποία θα απαθανάτιζε τις στιγμές της γέννας του παιδιού του. Όταν κατέβηκε η ετοιμόγεννη γυναίκα του για να πάει στο μαιευτήριο τον βρήκε νεκρό. Το παιδί γεννήθηκε ορφανό για μια βιντεοκάμερα που δεν ήταν γραφτό να καταγράψει τη γέννα. Οι τρεις άγνωστοι χτύπησαν τον πατέρα µε το µαχαίρι πρώτα στην πλάτη και του κατάφεραν το θανάσιµο πλήγµα στον λαιµό. Κλονισµένος από τα χτυπήµατα σύρθηκε µέχρι το αυτοκίνητο όπου σωριάστηκε νεκρός.

Ετούτο το συμβάν στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας αναδεικνύει με τραγικό τρόπο το πρόβλημα της εγκληματικότητας, που έχει πια ξεφύγει από κάθε όριο. Η πλατεία Ομονοίας και οι πέριξ αυτής δρόμοι θυμίζουν εκείνες τις κακόφημες συνοικίες της Νέας Υόρκης, που είναι απαγορευμένη ζώνη για τους λευκούς ιδίως τα βράδια. Αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας είναι πια απαγορευμένες ζώνες για τους Έλληνες, που δεν έχουν πάρε-δώσε με τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή, μετά τις 10 το βράδυ. Όσοι κάνουν την κουτουράδα να αψηφίσουν αυτούς τους νέας κοπής άγραφους νόμους κινδυνεύουν να το πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή.

Είναι σίγουρο ότι η αιτία δεν βρίσκεται στις διαφορές του DNA Ελλήνων και μεταναστών, όπως υποστηρίζουν τα φασισταριά, που έχουν ξεσαλώσει. Αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι πριν τη μαζική εισδοχή λαθρομεταναστών και τη δημιουργία αυτής της νέας κατάστασης, που είναι σαφές ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει η Ελληνική Αστυνομία, δεν υπήρχαν απαγορευμένες ζώνες στο κέντρο της Αθήνας. Έγκλημα υπήρχε και πριν. Όχι όμως σε τούτη την έκταση. Η διασύνδεση των γηγενών συμμοριών με αυτές των αλλοδαπών έχουν μια δημιουργήσει μια νέα -εκτός ελέγχου- πραγματικότητα.

Το θέμα έχει πια προσλάβει άλλες διαστάσεις και η πολιτική ηγεσία οφείλει στο σύνολό της να αναλάβει τις ευθύνες της. Τόσο για την αντιμετώπιση αυτών των γκέτο των συμμοριών στο κέντρο της Αθήνας, όσο και για το ζήτημα της αθρόας εισδοχής μεταναστών, σε αριθμούς που είναι αδύνατον να ελεγχθούν. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός που να τους προμηθεύει με ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να καταλήγουν το συντομότερο στη χώρα του αρχικού τους προορισμού και να μη μένουν στην Ελλάδα, που είναι ο ενδιάμεσος σταθμός τους. Διότι όσο μένουν προσωρινά, δίχως να το θέλουν, στοιβαγμένοι σε υπόγεια και εγκαταλελειμμένες οικοδομές, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, αυξάνεται η πρώτη ύλη της εγκληματικότητας. Που με τη σειρά της αυξάνει την πρώτη ύλη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Μα και τα αθώα θύματα, που πληθαίνουν ανησυχητικά και επιβάλλουν την επιβολή μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης. Όχι αποσπασματικών. Δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται ένα συνολικότερο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και της εγκληματικότητας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου