Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Έλλειψη κουλτούρας διαλόγου

Στην περίπτωση της μίσθωσης ή μη του κάμπινγκ της Τούζλας που έχει προκαλέσει τη σφοδρή σύγκρουση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στον δήμο Παγγαίου, δυο τινά συμβαίνουν: Ή να έχει δίκιο η συμπολίτευση που υποστηρίζει ότι προβαίνει στη συγκεκριμένη επιλογή προς το συμφέρον του τόπου ή η αντιπολίτευση που από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πρόκειται για προχειροδουλειές που γίνονται εν κρυπτώ και είναι βέβαιο πως θα ζημιώσουν τον δήμο. Ας προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, που επιλέχθηκε τυχαία, με μια αυστηρή ουδετερότητα. Ας μην μπούμε στη διαδικασία ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο και ας αντιμετωπίσουμε τα δυο πιθανά και αντικρουόμενα σενάρια ως εξίσου αληθινά.

Εάν όντως έχει δίκιο η δημοτική Αρχή, τότε είναι προφανές ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακινούνται από έναν άγονο αντιπολιτευτικό λόγο που στόχο δεν έχει να προσφέρει στο κοινό καλό, αλλά απλά να αντιπαρατεθεί με τη δημοτική Αρχή. Εάν δίκιο έχει η αντιπολίτευση, τότε πρόκειται για άλλο ένα απτό παράδειγμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας από τα ουκ ολίγα στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που το θέμα έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου και σύντομα άπαντες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ένα γενικότερο όμως συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί με αφορμή ετούτο το μεμονωμένο παράδειγμα είναι η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου και συνθέσεων που δεν πλήττει μόνο τον δήμο Παγγαίου, αλλά το σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ανά την επικράτεια. Όχι, πως είναι κακό πράγμα ή περίεργο να υπάρχουν σφοδρές αντιπαραθέσεις λόγω της εύλογης διαφορετικής οπτικής γωνίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα από τις παρατάξεις. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι η αντιπαράθεση τις περισσότερες φορές δεν γίνεται με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, που να αφορούν τη διαφορετικότητα των απόψεων, αλλά πολύ συχνά συνοδεύονται με βαρείς χαρακτηρισμούς περί αδιαφάνειας και διαφθοράς. Το χειρότερο δε είναι ότι συχνά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δικαιώνονται εκ του αποτελέσματος.

Έτσι όμως δεν μπορεί να γίνει το απαραίτητο βήμα προόδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου