Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η βία φέρνει βία

Όταν προ ημερών στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας γινόταν η εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, που εν μέσω κρίσης αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις δεν ήταν γνωστό το φρικτό έγκλημα που είχε γίνει στη δυτική Γαλλία λίγες ώρες νωρίτερα. Τέσσερις έφηβοι ηλικίας 15-17 χρόνων παρέσυραν έναν 17χρονο σε δασική περιοχή και τον σκότωσαν σαν το σκυλί. Ο ένας από τους δράστες τον οδήγησε με σκούτερ στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, τον έβαλαν να καθίσει σε έναν κορμό και τον εκτέλεσαν με δυο σφαίρες στον αυχένα. Αμέσως μετά έριξαν βενζίνη στο πτώμα και του έβαλαν φωτιά. Οι δράστες, που ανά δυο είναι αδέλφια κατοικούν σε ένα μικρό ήσυχο χωριό, το Λα Φεγί, που αριθμεί 1.100 κατοίκους. Ομολόγησαν ότι αποφάσισαν να απαλλαγούν από τον συμμαθητή τους επειδή φοβούνταν πως θα τους κατέδιδε για μια διάρρηξη που είχε γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Πολλά μπορεί κανείς να πει για τους λόγους που οδήγησαν τους εφήβους στο έγκλημα. Από τον βομβαρδισμό που υφίστανται από βρέφη ακόμα από σκηνές βίας στην τηλεόραση, μέχρι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα οποία η οθόνη βάφεται κόκκινη με το αίμα των θυμάτων. Μα από την άλλη, όσοι πιτσιρικάδες έπαιξαν κατά καιρούς με ψεύτικα όπλα και πολυβόλα δεν έγιναν πολεμοχαρείς. Ο πιτσιρικάς που «πυροβολεί» με το όπλο-παιχνίδι ξέρει καλά του όρους του παιχνιδιού.

Στο μεταξύ, τα Ελληνόπουλα γίνονται καθημερινά δέκτες της βίας που παράγει η κρίση. Το ποσοστό των φτωχών παιδιών που ζουν στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη αγγίζοντας, σύμφωνα μάλιστα με περσινά στοιχεία, το 24% του πληθυσμού. Ποσοστό που μεταφράζεται σε 400.000 παιδιά. Σε λίγους μόλις μήνες έχει σημειωθεί αύξηση 50% του αριθμού των γονιών που αδυνατούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και αναθέτουν τη φροντίδα τους σε διάφορα ιδρύματα και φορείς. H φτώχεια, η ανέχεια, ανεργία δεν παράγουν από μόνες τους βία. Αποτελούν οι ίδιες μορφές θεσμικά αποδεκτής βίας. Πετούν παιδιά στο περιθώριο και δημιουργούν απόθεμα μίσους.

Κάποια από τα παιδιά αυτά θα βρουν άλλες διεξόδους. Άλλα πάλι θα οδηγηθούν πιθανά σε παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και στο έγκλημα. Η βία φέρνει βία και τα ελληνόπουλα σήμερα εισπράττουν βία σε ανησυχητική δοσολογία.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο: