Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ιδανική ευκαιρία

Η προκλητική απαξίωση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου εκ μέρους των δύο εταιριών που νέμονται την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό μέρος του νομού μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με έναν και μοναδικό στόχο: Τον ορισμό των δρομολογίων από μια επιτροπή τοπικών φορέων, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του τόπου και των κατοίκων του. Το "μοντέλο" της ρύθμισης των δρομολογίων με ευθύνη των εταιριών σε απευθείας συνεννόηση με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απέτυχε παταγωδώς. Τώρα, που πια υπουργείο Ναυτιλίας δεν υπάρχει, οι τοπικοί φορείς μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν από τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης να αλλάξουν το απαράδεκτο υφιστάμενο καθεστώς. Αλλωστε, δεν χρειάζεται δυσκολία για να πείσει κανείς για τα αυτονόητα. Οι δυο εταιρείες έχουν αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα με το αζημίωτο. Κερδίζουν, αλλά είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν το δημόσιο αγαθό της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Η σύνδεση της Θάσου με τη στεριά δεν είναι μαγαζί κανενός για να μπορεί να το ανοίγει και να το κλείνει σύμφωνα με τις ορέξεις και τα γούστα του. Είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο έχουν αναλάβει με το αζημίωτο ιδιωτικές εταιρείες, με την αυτονόητη υποχρέωση να το διασφαλίζουν. Απρόσκοπτα. Με μόνο ή έστω κύριο κριτήριο τις ανάγκες του τόπου. Μόνο που τα τελευταία 30 χρόνια, με την ανοχή των τοπικών φορέων, οι δύο εταιρείες έλαβαν αυθαίρετα την απόφαση να υποβαθμίσουν μέχρι απαξίωσης την πορθμειακή γραμμή, που εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Την γραμμή Καβάλας-Πρίνου, που μέχρι τα μέσα του '80 εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου από το Ραχώνι, τον Πρίνο, το Σωτήρα, την Καλλιράχη, τις Μαριές, τα Λιμενάρια, τον Ποτό και το Θεολόγο.

Χρόνο με το χρόνο, οι δυο εταιρείες απαξίωσαν πλήρως τη γραμμή Πρίνου-Καβάλας και υποχρέωσαν τους κατοίκους του νησιού να εξυπηρετούνται κυρίως μέσω της γραμμής Λιμένα-Κεραμωτής με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Το στενά δικό τους κέρδος και όχι του τόπου.

Η πρωτοβουλία, που ανέλαβε χθες το "Στούντιο 7" μοιάζει ιδανική ευκαιρία για να μοιραστεί το παιχνίδι από την αρχή. Με τους σωστούς όρους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου