Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η κοινωνία είναι ο στόχος

"Το 2009 δεν θα μπορούσα να γίνω ένα κορυφαίο μοντέλο. Είμαι πολύ υγιής", σημείωσε η 43χρονη Κρόφορντ, σε συνέντευξη της στο γερμανικό περιοδικό Bunte, αναφερόμενη στα ανορεξικά μοντέλα τα οποία προωθεί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της μόδας ως πρότυπα. "Η μία τάση αντικαθιστά την άλλη. Ένα σώμα όπως το δικό μου, με το στήθος, τους κανονικούς μηρούς και τους φυσιολογικούς μύες, δεν έχει πια ζήτηση σήμερα", πρόσθεσε η Σίντι Κρόφορντ που κυριάρχησε στον χώρο του μόντελινγκ τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Το θέμα σαφώς και δεν περιορίζεται στον προβληματισμό της Σίντι Κρόφορντ για την πορεία και την προοπτική της καριέρας της σήμερα, αλλά αφορά στις προκρούστριες λογικές του "λαμπερού" κόσμου της μόδας. Αυτών των αδίστακτων μανατζαραίων, που βγάζουν το χατζάρι και κόβουν ό,τι θεωρούν πως περισσεύει. Θαρρείς και μπορεί ποτέ να είναι φυσιολογικό να μην έχει μια γυναίκα στήθος και μηρούς. Το χειρότερο όμως είναι πως έχουν την ισχύ να επιβάλλουν τις ολοκληρωτικές τους απόψεις. Τις έχουν ήδη επιβάλλει. Ο λαμπερός κόσμος της πασαρέλας χωρά μόνο πλάσματα, που είναι φανερό, πως πάσχουν από ανορεξία. Ωθώντας τα νεαρά κοριτσάκια, που θαμπώνονται από τα φώτα σε δίαιτες μέχρι τελικής πτώσεως και συχνά ως το θάνατο.

Μα το χειρότερο είναι ότι αυτός ο απροκάλυπτος ρατσισμός τους περνά στην καθημερινότητα με τα νούμερα "one size", που κυκλοφορούν στα μαγαζιά που απευθύνονται στα κοριτσάκια. Θαρρείς και είναι ποτέ φυσιολογικό να υπάρχει ένα μέγεθος για όλους, σε έναν κόσμο φτιαγμένο ανέκαθεν να χωρά κοντούς, ψηλούς, χοντρούς, αδύνατους, μέτριους, μυώδεις. Τους πάντες. Το μήνυμα προς τους καταναλωτές είναι σαφές. Όποιος δεν χωρά στον "one size" κόσμο τους έχει προφανώς πρόβλημα. Αυτός και όχι ο μισογύνης, που σχεδίασε ένα ρούχο, που αντικειμενικά δεν μπορεί να χωρά ένα υγιές γυναικείο σώμα.

Μόνο που χρόνο με το χρόνο οι τάσεις αυτού του κατασκευασμένου κόσμου της μόδας γίνονται όλο και πιο ακραίες. Ολο και πιο ολοκληρωτικές. Στέλνοντας μηνύματα, που σαφώς και δεν περιορίζονται σε επίπεδο πασαρέλας. Η κοινωνία είναι ο στόχος. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι και η πλήρης χειραγώγησή τους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου