Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Αλλο Ντόρα και άλλο Σαμαράς

Ο αγώνας των αρχηγών στη Νέα Δημοκρατία θα παίξει ρόλο καταλυτικό στη φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και είναι πολύ νωρίς για να διακινδυνεύσει κανείς προβλέψεις, δύο φαίνεται ότι είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Η Ντόρα Μπακογιάννη από τη μια και ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που επιμένει να μιλάει γενικώς και αορίστως σε μια βάση, που μετά από 5,5 χαμένα χρόνια κυβερνητικής ραθυμίας αποζητά να ακούσει επιτέλους συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, μοιάζει να έχει ήδη ξεφουσκώσει. Οι όρκοι όλων των υποψηφίων στη θεωρία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που σε γενικές γραμμές δίνει το βάρος στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, του μικροεπαγγελματία και του βιοτέχνη, δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν. Άλλο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τη Ντόρα Μπακογιάννη και άλλο με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εάν η κ. Μπακογιάννη επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί και αναδειχθεί πρόεδρος της Ν.Δ. στις 6 ή το πιθανότερο στις 13 Δεκεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία θα δώσει βαρύτητα στη διεκδίκηση του περιβόητου μεσαίου χώρου, που έχασε κατά κράτος από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Όχι πως δεν θα επιδιωχθεί ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων, που κατέληξαν στην αγκαλιά του Καρατζαφέρη. Τούτο όμως δεν θα γίνει με ακροδεξιές κορόνες και ξενοφοβικά κηρύγματα, αλλά με την προσδοκία της νίκης και της συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Κοντολογίς, η κ. Μπακογιάννη θα βάλει τη δική της σφραγίδα στη δημιουργία ενός σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος.

Τουναντίον, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να κερδίσει βαδίζοντας στα χνάρια του Σαρκοζί. Θα ανεβάσει τους τόνους τα εθνικά ζητήματα, που άλλωστε έπαιξαν τότε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της Πολιτικής Ανοιξης και στον πρόωρο τερματισμό της θητείας της κυβέρνησης του Κώστα Μητσοτάκη και θα επιδιώξει να επιβληθεί στον «μεσαίο χώρο» με έναν λόγο καθαρό δεξιό. Θα προτιμήσει τις γωνίες από τις στρογγυλάδες και τις θεωρίες περί κέντρου.

Πολλά θα παίξουν ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Από το αν η βάση της Ν.Δ. κάνει την υπέρβασή της να επιλέξει γυναίκα αρχηγό, μέχρι την «προδοσία» του ’93, που είναι βέβαιο πως θα πληρώσει στον έναν ή στον άλλο βαθμό ο Σαμαράς. Αλλά και στη στάση του Αβραμόπουλου στο δεύτερο γύρο, που φαίνεται να κλίνει σαφώς υπέρ της Μπακογιάννη.

Η αναμέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και οι ανατροπές παραμονεύουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου