Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Χαλασμένες συνειδήσεις

"Φύγετε πίσω από τις διαφημίσεις. Χαλάτε την εικόνα", είπε επί λέξει ένα ανθρωποειδές την Κυριακή το απόγευμα στους ανθρώπους με τα αναπηρικά καροτσάκια, που παρακολουθούσαν κατά πώς το συνηθίζουν τους αγώνες του ΑΟΚ. Συμπυκνώνοντας μέσα σε μια φράση όλη την ξεφτίλα και όλο τον ρατσισμό, που διαχέεται καθημερινώς από το ολοένα και πιο υποβαθμισμένο τηλεοπτικό σκουπιδαριό, που κατακλύζει τις οθόνες μας νυχθημερόν. Ελάχιστη σημασία έχει εάν όντως εκτελούσε τις εντολές του παρατηρητή του αγώνα, όπως είπε σε ορισμένους συνοδούς. Για την ιστορία, ο παρατηρητής, ερωτηθείς σχετικά διέψευσε κατηγορηματικά ότι έδωσε τέτοια εντολή. Μα, όποιος και να 'δωσε την εντολή, ακόμα και αν εν τέλει ήταν αυθαίρετη πρωτοβουλία ενός υπαλλήλου τηλεοπτικού καναλιού, που δεν εκτελούσε άνωθεν εντολές, αντανακλά όλη τη νοσηρή νοοτροπία, που καλλιεργείται καθημερινά από την τηλεοπτική τρομοκρατία.

Από αυτό το "ιλουστρασιόν τίποτα", που δεν αφήνει καθημερινά τίποτα όρθιο. Στον γυάλινο κόσμο τους δεν χωρούν άνθρωποι, που έτυχε να καθηλωθούν κάποια στιγμή σε αναπηρικό καροτσάκι. Η προβολή του προϊόντος απαιτεί λαμπερά χαμόγελα, καλογυμνασμένα κορμιά, γρήγορα αυτοκίνητα και μεζονέτες πολυτελείας. Μα και γκόμενες δίμετρες, χαμογελαστές, έτοιμες για όλα. Πού να χωρέσουν σε τούτο το πλάνο οι άνθρωποι με το καροτσάκι; Εδώ δεν χωρούν καν οι γυναίκες, που δεν βρίσκονται στα πρόθυρα της νευρικής ανορεξίας. Δεν χωρούν οι επιστήμονες, που αρνούνται να συνεργήσουν στην κατατρομοκράτηση των τηλεθεατών για ψύλλου πήδημα.

Σαφώς και υπάρχει και στο γυαλί χώρος για τους ανθρώπους με αναπηρία. Αλλά υπάρχει μόνο σε ανέξοδα μελό ξεσπάσματα, που εν τέλει τους υποβιβάζουν. Σε επετειακά ρεπορτάζ, που θα μπορούσαν να λείπουν. Διότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν ζητούν τον οίκτο και τη συμπόνια μας. Τουναντίον. Απαιτούν τον σεβασμό, που εκ του Συντάγματος δικαιούνται. Σεβασμό στο δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα όπου κυκλοφορούν και οι άλλοι συνάνθρωποί τους. Να παρακολουθούν όπως όλοι μας αθλητικές αναμετρήσεις.

Εν προκειμένω όμως, αυτή η πέρα για πέρα απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά αυτού του ανθρωποειδούς αναδεικνύει μια χρόνια και σοβαρή έλλειψη του γηπέδου "Ανθή Καραγιάννη". Αν και φέρει το όνομα αθλήτριας με αναπηρία, που διακρίθηκε σε αγώνες ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεν διαθέτει έναν ειδικό χώρο, κατάλληλο για να παρακολουθούν τους αγώνες οι άνθρωποι στα καροτσάκια. Έναν χώρο, που να χωρά σωστά και αυτούς και τους συνοδούς τους.

Ετσι ώστε να μην μπορεί κάθε ανθρωποειδές να τους προσβάλλει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου