Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Η πολλή δικαιοσύνη καταντά αδικία

Έκαναν λάθος. Σκέφθηκαν να κάνουν μια προγραμματισμένη αλλαγή σε πληγή χειρουργημένη το απόγευμα, εν ώρα εφημερίας. Ρωτώντας, ο πατέρας και ο προσφάτως χειρουργημένος γιος, έφτασαν στον γιατρό, που έκανε ένα τσιγάρο στο προαύλιο. Μα αυτός αρνήθηκε, επικαλούμενος εντολή της διοίκησης. Ο πατέρας επέμεινε για να λάβει την απάντηση ότι αλλαγή δεν μπορεί να γίνει, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει έκτακτο περιστατικό, στο οποίο οφείλει να επέμβει άμεσα. Δίχως καθυστέρηση.

Τυπικά ο γιατρός είχε δίκιο. Δεν εφημερεύει τα απογεύματα για να κάνει εξετάσεις προγραμματισμένες που μπορούν να γίνουν τα πρωινά. Αλλά είχε μπροστά του ένα παλληκάρι, που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προ ημερών. Δηλαδή, έναν νέο άνθρωπο, που αν και νιώθει λόγω ηλικίας άτρωτος, έμαθε νωρίς ότι εν τέλει είναι τρωτός. Δίπλα του ήταν ο πατέρας του, που τις μέρες πριν την επέμβαση κόντευε να τρελαθεί. Κι όμως. Ο γιατρός, που θα έπρεπε λόγω εμπειρίας να τα γνωρίζει όλα αυτά, να έχει δηλαδή αντιληφθεί ότι γιατρός σημαίνει πάνω από όλα άνθρωπος, δεν καταδέχθηκε να σηκωθεί. Συνέχισε αμέριμνος να καπνίζει στον αύλιο χώρο του Νοσοκομείου, επικαλούμενος μιαν εντολή της διοίκησης, την οποία τάχατες δεν μπορούσε να παρακούσει. Αγνοώντας το προφανές. Ότι ακόμα και οι πλέον ορθές εντολές υπάρχουν για να παραβιάζονται αναλόγως συνθηκών. Αγνοώντας τη διαχρονική ρήση του Καντ ότι "η πολλή δικαιοσύνη, καταντάει αδικία".

Εν προκειμένω, ο γιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει τη σημασία της ψυχολογίας στην αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και των συνοδών τους. Οφειλε να αντιληφθεί την κακή ψυχολογία του νεαρού, αλλά και την ψυχολογία του πατέρα. Οφειλε να γνωρίζει τη σημασία της καλοσύνης του γιατρού, όπως την όρισε ο Ιπποκράτης.

Οσον αφορά, το ουσιαστικό ζήτημα του φόρτου εργασίας στα Νοσοκομεία λόγω μεγάλου όγκου παροχής υπηρεσιών πρώτου βαθμού είναι και πρόβλημα νοοτροπίας. Κατά κύριο λόγο όμως είναι πρόβλημα έλλειψης δομών παροχής υγείας πρώτου βαθμού. Εν τέλει, δεν φταίνε οι πολίτες, που δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί αστικά κέντρα υγείας, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών Υγείας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου