Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο εφιάλτης της Μανωλάδας


Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης δυτικά του δήμου στα αμπέλια και τις ελιές προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις τύπου Μανωλάδας ήταν αναμφιβόλως χρήσιμη. Όχι πως σε όλη την Ελλάδα οι επιστάτες μοιάζουν με τους κακούς των γουέστερν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βγάλουν το κουμπούρι και να σημαδέψουν μετανάστες, αλλά εργάτες γης υπάρχουν παντού. Σε όλη τη χώρα. Εργάτες μετανάστες από τη Βουλγαρία ή χώρες του τρίτου κόσμου που είναι γεγονός ότι ούτε υψηλόμισθοι είναι, ούτε μένουν σε μεζονέτες εφοδιασμένες με τζακούζι. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί και ως πού μπορεί να φτάσει η παρέμβαση του δήμου.



Καταρχήν είναι σημαντικό όπως ειπώθηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν τα βασικά. Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, τακτική καταβολή των ούτως ή άλλως χαμηλών μεροκάματων που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι και συχνοί έλεγχοι από την Πολιτεία ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας. Έτσι, που και οι αγρότες να μην τολμούν να υπερβάλλουν και οι αλλοδαποί εργάτες γης να μην ζουν σαν αγρίμια με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Να αντιληφθούν ότι ζουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία όπου έχουν δικαιώματα και δεν χρειάζεται να καταφύγουν στην αυτοδικία για να υπερασπιστούν εαυτόν. Να μην εξωθούνται σε συμπεριφορές που τροφοδοτούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία των τοπικών κοινωνιών.



Ο αντίλογος σε τούτη τη μετριοπαθή προσέγγιση, που δεν έχει στόχο τη δραματική αλλαγή των δεδομένων, αλλά μια στοιχειώδη διαχείριση του προβλήματος, είναι εύκολος και συχνά αφοριστικός. Οι φίλα προσκείμενοι στη φασιστική Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της θα σπεύσουν να απαιτήσουν την άμεση απομάκρυνση όλων των αλλοδαπών προκειμένου να πάρουν τις δουλειές Έλληνες, που όμως δεν πρόκειται να δεχθούν να δουλεύουν με τέτοιες συνθήκες. Την ίδια ώρα, κάποιοι από αυτούς, θα υψώνουν τη φωνή τους στα καφενεία, ενώ αλλοδαποί θα δουλεύουν σαν είλωτες στα χωράφια τους. Άλλοι πάλι, θα απαιτήσουν τα πάντα: Αξιοπρεπέστατους μισθούς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, που όμως και οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να παρέχουν εάν βρίσκονταν στη θέση των αγροτών.



Μα στο μεταξύ, υπάρχει και η πραγματικότητα: οι μετανάστες γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή του Παγγαίου και ο εφιάλτης των επεισοδίων της Μανωλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου