Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Φάρος αντιρατσισμού και αξιοπρέπειας


Εν μέσω ύβρεων και κραυγών εθνικιστικών, με αποκορύφωμα την πρόθεση του Μίκη Θεοδωράκη να στείλει τη Μαρία Ρεπούση για λόγους εθνικούς στη Νιγηρία, η στάση των συγγενών του ζευγαριού που δολοφονήθηκε στην ακτή Νηρέως στο Αλιβέρι είναι φάρος αξιοπρέπειας και λογικής. Ο γυναικολόγος και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον 23χρονο Πακιστανό, που είχαν στη δούλεψή τους και τον αντιμετώπιζαν σαν παιδί τους, αλλά αυτοί απέρριψαν κάθε ρατσιστική κραυγή. Στάθηκαν στο έγκλημα. Αλλά και στην αξιοπρέπεια που δεν επιτρέπει ούτε τηλεοπτικές κάμερες, ούτε δηλώσεις συνυφάδων, φίλων και γνωστών στα μεσημεριανάδικα κωλομάγαζα.



Τούτο δεν σημαίνει ότι το έγκλημα δεν έγινε. Έγινε και ο δολοφόνος πρέπει να τιμωρηθεί. Θα τιμωρηθεί. Αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν είναι συνέπεια ενός χρωμοσώματος που φέρουν οι Πακιστανοί και δεν μπορεί να βαραίνει ούτε τους ομοεθνείς του δολοφόνου, ούτε τους άλλους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Είναι μια εγκληματική πράξη ενός ανθρώπου, που θα κριθεί στη δικαιοσύνη με τους κανόνες του ελληνικού δικαίου. Γράφουν στην επιστολή οι συγγενείς των δολοφονηθέντων: «Απαιτούμε ο θάνατος των δύο συγγενών, να μη χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητες απ’ όποιον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να τροφοδοτήσει ρατσιστικό μίσος». Με την ίδια λογική που τα εγκλήματα του βιαστή Στυλιανού Γεωργιάδη, γνωστού και ως «Δράκου με το κράνος», που γεννήθηκε το 1973 στη Νέα Ιωνία Αττικής και κατοικεί στα Πετράλωνα δεν ευθύνονται σε κάποια γενετική προδιάθεση όλων των Ελλήνων ή όσων Ελλήνων γεννήθηκαν το 1973 στη Νέα Ιωνία Αττικής, δεν μπορεί το άγριο έγκλημα του 23χρονου Πακιστανού να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα των Πακιστανών που μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα.



Ο «Δράκος με το κράνος» κατηγορείται σύμφωνα με την Αστυνομία ότι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια είχε ασελγήσει σε βάρος 21 ανήλικων κοριτσιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Ο 23χρονος Πακιστανός είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του ζευγαριού. Οι ευθύνες τους βαραίνουν προσωπικά. Ούτε οι υπόλοιποι Έλληνες διαθέτουν κάποιο γονίδιο που οδηγεί σε ασέλγεια σε βάρος ανήλικων κοριτσιών, ούτε οι υπόλοιποι Πακιστανοί είναι εν δυνάμει δολοφόνοι και πρέπει πάραυτα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις του συμπατριώτη τους. Η δε κηδεία του δολοφονημένου ζευγαριού δεν θα γίνει σώου για τα τηλεοπτικά όρνια. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, που οι συγγενείς των δύο δολοφονημένων δεν εκχωρούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου