Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το παγκόσμιο ποτάμι των πολιτών

«Η απόφαση δικιά σας αλλά η καρέκλα που κάθεστε είναι δικιά μας», είπε προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Πλουμής Καρακούσης εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου πολιτών που αντιδρούν στο χαράτσι του τέλους ακινήτων, που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μια φράση χαρακτηριστική της αφύπνισης των πολιτών, που λόγω κρίσης αντιλαμβάνονται ότι οι δημόσιες υποθέσεις τους αφορούν άμεσα. Επηρεάζουν το σήμερα και το αύριο. Τις ζωές τους. Γι’ αυτό πολιτικοποιούνται. Διεκδικούν, απαιτούν, προσέχοντας όμως να μην μπλέξουν στα γρανάζια των κομματικών κρεατομηχανών


Ετούτο το πολύχρωμο ποτάμι οργής και αγανάκτησης, που προχθές πέρασε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αλλά και πολλών άλλων Δημοτικών Συμβουλίων ανά τη χώρα, γίνεται συν τω χρόνω παγκόσμιο. Άλλοτε περικυκλώνει τη Wall Street και άλλοτε την πλατεία Συντάγματος. Εκεί που θαρρείς πως ήταν ένας χείμαρρος που στέρεψε πια, ξαναφουσκώνει και παρασέρνει ό,τι βρει στο διάβα του. Περικυκλώνει τα Κοινοβούλια στην Ελλάδα και την Ισπανία. Χορεύει συρτάκι στη Γαλλία του Σαρκοζί. Διαδηλώνει στη Γερμανία. Στήνει αντίσκηνα στην καρδιά των πρωτευουσών της Ευρώπης, απαιτώντας την επιστροφή στην κοίτη της. Την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, που κατεδαφίζεται μέρα με τη μέρα στο όνομα της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ανασύστασης και εξορθολογισμού των δυτικών οικονομιών, από τους ίδιους που με την πολιτική τους δημιούργησαν το πρόβλημα. Την ανασύσταση της ίδιας της δημοκρατίας, που δεν πλήττεται μόνο από τον ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και στην Ιταλία στο όνομα της προστασίας τους. Αλλά και όταν οι πολλοί πεινούν. Όταν οι πολλοί στερούνται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Ετούτο το ποτάμι δεν δροσίζει μόνο την στέρφα κοίτη της πολιτικής που τόσα χρόνια έχουν ξεράνει οι χαρτογιακάδες, τα κοπρόσκυλα, οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι των κομματικών μηχανισμών εξουσίας κατά κύριο λόγο. Ενίοτε, όταν ξεχειλίζει, προκαλεί ζημιές. Συμβαίνει αυτό στα ποτάμια που πλημμυρίζουν. Όταν όμως περάσει αυτή η μπόρα διαρκείας, που με ευθύνη των κυρίαρχων του πλανήτη απειλεί να παρασύρει το δικαίωμα των πολλών σε μια ανθρώπινη ζωή, αυτό το ποτάμι θα έχει αλλάξει καταλυτικά και τη χλωρίδα και την πανίδα στις παρόχθιες περιοχές. Το ποτάμι των πολιτών θα παρασύρει και τα σιδερωμένα -απολύτως προβλέψιμα- λόγια των επαγγελματιών της πολιτικής και τις δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του χτες, που μέσα στην ταραχή προβάλλουν ως δήθεν εναλλακτικές λύσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου